Wind Controller WX5

På ovenstående spor spiller jeg en improviseret intro på WX5 sammen med Anders Aaboe, tangenter.

Yamaha wx5 og Vl70m

Yamaha wx 5 er en wind controller, dvs. et blæseinstrument, der mekanisk minder om saxofon, fløjte eller klarinet. Wx5’en afgiver ingen lyd selv, men den kan styre et eksternt lydmodul. Den har et mundstykke med plastikblad, så volumen kontrolleres vha. lufttryk og vibrato vha. læbebevægelser. “Bladet” fungerer ikke som lydgiver, men udelukkende som vibratokontrol.

Yamaha Vl70m er det lydmodul, der samarbejder allerbedst med wx5. Gennem wx-kablet forsyner dette lydmodul wx 5’en med den nødvendige strøm.Hvis der tilsluttes andre moduler direkte til wx5’en, er det nødvendigt med en strømforsyning, som betyder endnu en ledning. Det er også muligt at benytte batterier i wx5’en, det gør den bare noget tungere.

Vl70m er optimeret til at være “blæservenligt”. Dvs. velklingende luftstøj-simuleringer på ansatsen, efterligning af akustikken i forskellige “instrumentkroppe” mm. Samtidig er der en mængde indstillingsmuligheder i dette modul, som gør det muligt at tilpasse det enhver personlig spillestil.

Vl70m modulet er en monofonisk synth. Det vil sige, at der kun kan spilles én tone ad gangen som på saxofon, fløjte, klarinet mm. Hvis man drømmer om at spille harmonier med en wx 5, skal der benyttes en polyfonisk synth, enten sammen med vl70m eller alene direkte til wx5’en. Du kan også bruge en effektenhed med pich shift eller harmonizer.

Alle synth-lydmoduler og samplere med midi kan kontrolleres direkte fra en wx 5. De forskellige moduler reagerer dog forskelligt på wind controller-data:

Som wx5 musiker er man interesseret i med lufttrykket at kunne ændre/påvirke tonens volumenforhold efter ansats, eller at lave bløde ansatser. Det kan vl70m lydmodulet + enkelte andre f.eks. mange Alesis synths.

Hvis et lydmodul ikke responderer på lufttryksændringer efter ansats benyttes en “Anatek pocket mapper” (som vist er udgået af produktion) eller MIDI Solutions Breath Controller”, der tilpasser midisignalet, så det bliver optimalt spilbart af alle lydmoduler. Læs om dette i nyhedsgruppen, der er nævnt herunder.

En typisk velfungerende opstilling kan altså være: Wx 5 wind controller og vl 70m lydmodul. Vil man udvide med et større lydunivers tilslutte vha. midi et eller flere lydmoduler eller samplere til vl70 m modulet.

For at høre noget som helst lyd fra instrumentsystemet, er det nødvendigt med et mindre sanganlæg, en aktiv monitor eller hovedtelefoner. Et godt stereoanlæg kan også bruges ved hjemmeøvning.

Det er en kendt sag blandt midi-instrumentalister, at synth-moduler fra forskellige producenter, der kædes sammen i en midi-opsætning, giver et mere komplekst lydbillede, end hvis man udelukkende holder sig til flere lydmoduler af et fabrikat. Så prøv dig frem! Nogle synt-moduler er gode til lead-lyd, andre er gode til at lave lange svævende baggrunde på en lead-lyd. Valg af lydmoduler er en smagssag.

Det er de færreste synth-lydmoduler, der fra fabrikken er optimalt programmeret til at samarbejde med en wind controller som f.eks. wx5. Ved nogle omprogrammeringer kan man som regel få meget mere spilleglæde ud af modulet.

Hos Patchman kan man købe færdige wind controller-optimerede programmeringer til de fleste kendte lydmoduler. Lyt evt. til lydklip på deres hjemmeside.

Det er interessant at benytte softvware synths og samplere, altså lydgivere der er installeret som programmer på computeren /apps på ipad.

Ved tilslutning til computer med software synths mm. kræves et lydkort med ekstrem lav latency (max. forsinkelse omkring 3-5 millisekunder) for at opnå et godt resultat

Denne artikel er først publiceret hos Saxofonværkstedet

Kontakt mig gerne hvis du har spørgsmål om wind controllere.